15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ
15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ

Kemal ERBEN/ ISPARTA, (DHA) – Isparta İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Serhat Küçükcoşkun, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Lenfomanın, bağışıklık sisteminde yer alan lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinden geliştiğini belirten Dr. Küçükcoşkun, “Lenfoma en sık boyun, koltuk altı veya kasıkta ağrısız lenf bezi şişlikleriyle kendini gösterebilir. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş, gece terlemeleri, açıklanamayan kilo kaybı, sürekli yorgunluk, nefes darlığı, karın şişliği ve sık enfeksiyon geçirme gibi belirtiler de hastalığın işareti olabilir” dedi.
Lenfomada kabul edilmiş bir tarama yönteminin bulunmadığını vurgulayan Dr. Küçükcoşkun, “Kişilerin belirtileri bilmesi ve fark ettiklerinde sağlık kuruluşuna başvurması kritik öneme sahiptir. Tanıda en önemli yöntem lenf nodu biyopsisidir” diye konuştu.
Hastalığın türü ve evresine göre tedavinin değiştiğini ifade eden Küçükcoşkun, “Kemoterapi, radyoterapi, biyolojik tedaviler, hedefe yönelik tedaviler ve uygun hastalarda kök hücre nakli tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi şansı o kadar yüksektir” dedi.
Dr. Küçükcoşkun, vatandaşlara şu mesajları verdi:
“Vücudunuzda olağan dışı değişiklikler hissettiğinizde beklemeyin. Süreklilik gösteren şikâyetleriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Fark ettiğiniz bulgular her zaman kansere işaret etmeyebilir, ama emin olmak önemlidir. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır.”